mandag den 28. april 2014

Liv i skovbunden


Liv i skovbunden





Skovbunden vrimler med frøer og står man helt stille og er stille, så kan man høre hvordan de hopper rundt i skovbunden, sågar hen over Lucas crocs...

Insektfælde


Insektfælde



Så er fælden klar til at modtage små kryb og andre små dyr der lever i skovbunden

Kartoffelfælde

Så skal der laves en kartoffelfælde til min biotop...



                                      Kartoffel skrællet, udhulet og med huller.... Klar til samling...


Kartoffelfælde, samlet med elastik og nu klar til at blive lagt ud i min biotop...


 Kartoffelfælde klar til at fange små kryb...

Fisketur ved min biotop

Fisketur ved min biotop, sammen med "lystfisker" svigerfar og min ældste søn Lucas. Det var samtidig min debut som lystfisker...



Men en erfaren lystfisker tilstede, så gik der ikke lang tid før vi var igang og fik ret hurtigt den første fiks på krogen. Den første fisk vi fangede var en Rudskalle (Scardinius erythrophthalmus) hvilket senere viste sig at være den fisk der var lettest af fange i mosen.











 Så fik jeg også fanget mine 2 første fisk nogensinde, først fangede jeg en Rudskalle og dernæst en aborre (Perca fluviatilis) og selvom de var små og skulle sættes ud igen, så var man trods alt lidt stolt.


Uden mad og drikke, så duer helten ikke. Så Lucas fik lidt småkager, vindruer og saft, og de voksne fik en kold pils. Mens vi slukkede tørsten, så fik vi besøg af denne frø, som var listet op til os uden vi havde lagt mærke til det.


















Efter vores lille pause, så gik Lucas og svigerfar over på den anden side af mosen for at prøve lykken der. Ret hurtigt var der bid, så galt at fiskestangen nær var smuttet ud af hænderne på Lucas. Det viste sig at være en stor gedde (Esox lucius) på måske 2-3 kilo, men linen kunne ikke holde, så det eneste billede vi nåede at tage, var hvor den ligger og spræller i vandkanten. Heldigvis lykkedes det os at fange endnu en gedde senere, bare en "baby" gedde.


Her er et bedre billede af gedden, som ikke måtte komme ned i spanden til de små fisk, da den som rovfisk, bare ville stille sin sult i de noget mindre Rudskaller. Desuden er Gedden fredet i April måned, da de er her de søger ind på lavt vand og gyder.



















Eftermiddagens fangst blev nøje undersøgt. Ialt fangede vi 10 Rudskaller, 1 stor Gedde, 1 baby gedde og en aborre på de par timer vi fiskede ved mosen. Alle fisk blev sat ud igen, da det er tidligt på sæsonen og derfor var fiskene ikke særligt store. Men det var en god oplevelse og hvis man fisker efter de små fisk som rudskaller og skaller, så er der gode chancer for fangst. At fiske efter rovfiskene, såsom aborre og gedder, kræver lidt mere, men det kan godt lade sig gøre.

Afslutningsvis, så fangede Lucas en Sej -en lyssej (Pollachius pollachius) som vi senere fik filleteret og stegt på panden, som en forret. Lucas var stolt over, at sidde og spise en fisk, som han selv havde fanget.

(fisken var dog ikke fanget i mosen, men nede ved Dyvig havn, Nordals)

Dukkefødder eller rettere dukkesko...




Så blev det tid til at lave dukkens fødder, her var udfordringen at få 2 ens fødder/sko, hvilket ikke var helt let. Men 2 lidt forskellige fødder/sko har vel også en vis charme...

Dukkehoved




Så er dukkeprojektet skudt i gang og hoved er nu lavet, materialet er let at arbejde med, med svært at forme, da man i processen med f.eks. baghovedet kommer til at trykke næsen flad med mere... Så det blev en lidt lang process i sidste ende. Men er ok tilfreds med resultatet.

onsdag den 23. april 2014

Kan gele erstatte muld og vand?


I forbindelse med vores plantehold, så vil jeg prøve at eksperimentere med denne gele, som er udviklet i samarbejde med NASA. En gele der erstatter pottemuld og vand i opstartsfasen, men som stadigvæk indeholder den nødvendige næring til planten. En gele der også giver mulighed for at se hvordan plantens rodnet udvikles.

Den store beholder er med en færdigblandet gel og frø til en tomatplante, mens den store pakke inderholder flere små beholdere med ublandet gele og karsefrø. Det sjove kunne være at plante de samme frø i både gele og muldjord, herefter kunne man sammenligne hvor hurtigt de vokser.

tirsdag den 22. april 2014

Gedder gyder på lavt vand


Jeg tog dette videoklip, det er nok lidt svært at se, men på klippet ser man ringe i vandet, som følge af at fiskene i mosen er oppe og spise af det brød jeg har kastet ud til dem. Det er primært små ringe i vandet, men sidst i klippet er der noget der plasker og skaber noget større ringe i vandet. Jeg har ladet mig fortælle at gederne søger ind på lavt vand, for at gyde, dette sker primært i april måned. Derfor er geden også fredet mod fiskeri i april måned. Så jeg tænker at "det store plask/store ringe i vandet" er forsaget af en gedde.

Fisk i mosen

Jeg prøvede også at se om der var fisk der ville have lidt brød. Og der gik ikke længe før de var oppe og spise af brødet. Jeg ved at der kan fanges geder  (Esox lucius) og aborre (Perca fluviatilis) i mosen. Jeg har aftalt med min lystfisker svigerfar, at han, jeg og min ældste dreng Lucas, skal langs og fiske i mosen på lørdag. Så må vi se hvad der bider på krogen...

Dyreliv



Vejret var skønt idag og benyttede lejligheden på en opfølgning det dyreliv der er på min biotop.

Jeg fik fodret ænder, der var også 2 gæs, men de stak desværre af.





Jeg spottede også en 10-15 vinbjergsnegle, som åbenbart er meget fotogene.
Det er bare enormt afstressende at observere deres meeeeeeget rolige færden i naturen...


Det skønne forår


Så blev det tid til en opdatering på min biotop. Foråret er kommet og der er udsigt til nogle sommerdage temperaturer sidst på ugen.