tirsdag den 2. december 2014

Ler opgave - børnene ville også prøve

Ler opgave

Børnene ville også prøve at lege med det selvhærdende ler

Her har Lucas lavet nogle små skåle.

Lucas hjalp lillebror med at lave disse blad aftryk.

Dette blad lavede Lucas af det sidste ler.

Ler opgave - med "forkert ler"

Ler opgave

I forbindelse med vores VNT specialisering, så har vi prøvet at arbejde med selvhærdende ler, som et alternativ til det almindelige ler, som skal tørre og brændes i ovnen.

Her har jeg prøvet at lave en skål af aftrykket af et efterårs blad (ahorn).

Selvhærdende ler er let at arbejde med og det tørrer på 1-2 dage. Jeg syntes selv resultatet blev godt, selvom bladet skulle have været noget tykkere, når det nu skal bruges som skål.

Jeg .lavede oprindeligt 2 skåle, men den første var lidt rund i bunden og gik i stykker der jeg forsøgte at pudse lidt af med sandpapir. Så dette skår, er den sørgelige rest af min anden skål... ØV for den anden skål var mere lukket af og mere rund og virkelig flot..

Ler opgave - efterårsblade

Ler opgave

Er meget begejstret for efteråret og syntes især farvespillet i de nedfaldne efterårsblade er fantastiske.
Kan ikke gengive farverne i leret, men strukturen kan man gengive.

Tre blade lavet med pladeteknikken og lagt i en underkop, for at få bøjet siderne lidt, så det danner en skål, der evt. kan bruges som fyrfadstage.

Ler opgave - fra klump til produkt

Ler opgave

Det sjove ved at arbejde med ler, som materiale til noget æstetisk, som en skulptur, er hele processen fra ler klump til produktet. Inden jeg lavede nedenstående skulptur, så havde jeg faktisk lavet lavet en anden skulptur, som jeg var så klodset at skubbe på gulvet, hvilket fik mig til at klaske leret sammen til at klump, der med dens form, gav mig ideen til nedenstående...

Man starter med at forme en klump, så tænker man lidt over den opnåede form, hvilket fører til nogle streger og til sidst giver det et budskab gennem enkelte bogstaver (i dette tilfælde, de første 5 alfabetet). Her i form af en dobbelt betydning, succes kræver et godt fundament og man er nød til bygge sin viden op, for at få et godt resultat (godt sprog).


Efter lang tørretid...

Ler opgave - æstetik med en krølle

Leropgave - noget æstetisk, med en lille "fortolkningskrølle"

Jeg ville prøve at lave en lille skulptur, men det gik lidt galt, forstået på den måde at jeg havde én idé med de søjler/brændestykker som danner fundamentet og en anden idé med toppen...


Brændestykkerne var tiltænkt noget med et ofrebål, hvor toppen var et budskab i stil med en verden af tegn... Fusions skulptur måske... Det skønne ved skulpturer og kunst er jo også det der sker i hovedet, på den der beskuer kunsten, med retten til at komme med sin egen fortolkning. Så en skulptur uden navn, vil heller ikke farve beskuerens mening, men derimod fordre til fri fantasi og fortolkning.


Efter laaaaaang tørretid...

Ler opgave - en skål

Ler opgave

Som en anden funktionel ting, har jeg prøvet at lave en lille skål.

Til bunden har jeg brugt pladeteknikken.

Oppe i højre hjørne kan man lige ane at der ligger nogle ler pølser, disse er blevet brugt i forskellige længder, for at bruge gøre skålen bredere og bredere, der er blevet ridset i de enkelte dele og det hele er samlet med slikker.

Formen er ikke helt ensartet, men det har også sin charme.

Efter lang tørretid, ser skålen således ud.

Ler opgave - noget æstetisk

Leropgave - noget æstetisk

Jeg havde en forestilling om at prøve at lave et slags ler puslespil, der skulle have et kærligheds budskab, som den allernærmeste familie, som brikker der gør mit hjerte helt...

Brikkerne og rammen, skal så limes på en plade og der skal en tekst der samler det æstetiske og visuelle.

(Var på seminariet sidst for at aflevere nogle ler produkter til brænding, og kunne ikke finde alt det jeg havde lagt klar til brænding....)

Leropgave - noget funktionelt

Ler opgave -  noget funktionelt

Når jeg nu skulle lave noget funktionelt, så tænkte jeg at det ville være oplagt at starte med at lave noget julepynt. Pynt der kunne hænge på det juletræ der snart kommer til at pryde stuen.

Her har jeg brugt pladeteknikken, for at få en ensartet tykkelse på de forskellige motiver.

Der skulle selvfølgelig laves huller så det kan hænges på træet. Tænkte at de kunne være pæne hvis de blev glaseret i en hvid (sne) farve.

torsdag den 13. november 2014

Fyrfadsstager

Fyrfadsstager

Rent tilfældigt faldt jeg over nogle fyrfadsstager, som jeg måtte prøve at lave.

Så er de perlepladerne lavet, så skal de bare stryges og samles.

Første fyrfadsstage.

I forhold til den skabelon jeg fandt, så måtte jeg lige justere lidt, der måtte en ekstra tap (perle) til for at stabilisere fyrfadsstagen.

Det færdige resultat, er dette kulørte par.


tirsdag den 4. november 2014

En kort pause fra DKK eksamensopgaven

Man kan jo godt blive lidt træt af at læse det ene kapitel efter det andet. Så måtte lige lave et kryds og bolle spil med Lucas.

Jeg fik lucas til at lave perlepladen, imens smeltede jeg nogle Hama mega perler, som skulle ligne kryds og bolle brikker. Og klippede en skum plade ud.
Det færdige resultat.

mandag den 20. oktober 2014

Vindretningsmåler

Hvilken vej blæser det?

Dem der har været spejder kender sikkert til at sutte på en finger og holde den oppe i luften og den side af fingeren der bliver kold, er den vej det blæser. Vi har prøvet at lave en vindretningsmåler, med nogle trærester og andet godt vi kunne finde derhjemme.

Først lavede vi et fundament, med nogle brædder og en klods.

Så bankede vi et søm i klodsen.

Så blev der boret et hul i en korkprop og efterfølgende blev der sat en tusch prop ned i hullet.  

Til sidst bleb der limet en fjer ovenpå korkproppen, som blev placeret ovenpå sømmet. Så når vinden blæser på fjeren, så vil fjeren pege mod vindretningen.

søndag den 19. oktober 2014

Græskarhoveder

Græskarhoveder af græskar fra egen køkkenhave.
Oktober = Halloween og græskarhoveder og i år er nogle af dem sørme lavet at de græskar jeg såede i køkkenhave tidligere på året.

Hjemmedyrkede græskar (der er ydeligere 2 ude i køkkenhaven).

Dyyyyyb koncentration...

Det går nu noget hurtigere med disse små græskarhoveder, i forhold til de traditionelle store græskar.

Resultatet af en lille times arbejde.

Min bedre halvdel, fik den idé at bruge de øvre græskar som kroppe til disse græskar snemænd. Smart fundet på. 

Nu er tanken så at lave maven på det ene græskar, så man kan se hvad det har fået at spise... Hvis jeg får tid altså...

lørdag den 18. oktober 2014

Naturen når den er bedst

Naturen når den er bedst

Ja selvom man er i skoven med det formål at få rørt sig lidt, så bliver man alligevel positivt overrasket over mulighederne i naturen.

Som i forlængelse af mit tidligere indlæg om skovens som træningsfacilitet, så var det bedste dog opdagelsen af dette. Videoen er ikke af bedste kvalitet, men håber at man kan se, hvad vi fik øje på.

Jeg ville samle noget der lignede affald op, da det såkaldte affald stak af. Lidt paf, måtte jeg lige sunde mig og finde kameraet frem og tage disse billeder af snogen (Natrix natrix), kendetegnet ved at være sort og med de to gule pletter i nakken. 

Den var ærligt talt ikke lige så begejstret for at se os, som vi var over at se den. Vi tog nogle billeder og ville så lade den være i fred. Eller retter sagt, jeg ville lade den være i fred, Lucas som hurtigt identificerede den som værende en snog, ville prøve at fange den, men nåede kun at røre halen. 

Men flot var den og der en vis ellegance over den måde den bevæger sig henover skovbunden på. Men stort øjeblik for ikke kun faderen, men også drengene.

fredag den 17. oktober 2014

Fedtkogler

Fedtkogler

Vi går den kolde tid i møde, hvor især havens fugle fortjener en kærlig tanke. Så derfor har Lucas og jeg samlet grankogler og vil tilsætte lidt fedt og frø, så fuglene kommer godt gennem vinteren.

Ingredienserne til til fedtkoglerne

Der monteres ståltråd på koglerne, så de kan hænge i træerne. 

Valgte at tilsætte ekstra hakkede fedtholdige nødder til vildtfulgeblandingen.

Palminen smeltet og tilsat frø, dette gøre udenfor, så det størkner hurtigere.

Færdige fedtkogler.

Min lille hjælper, som allerede er klar til næste projekt. Græskarhoveder fra egen køkkenhave.

Skovens muligheder

Skoven som træningsfacilitet

En tur i skoven er mere end skønne naturoplevelser og frisk luft, man kan også bruge det som træning og lidt motion.


Der skal lige varmes op med en lille løbetur.


Med flade glatte sko og bukser som jeg var ved at tabe, så måtte jeg også igang. 

Stående armbøjninger er også hårde...

Den glatte skovbund er en udfordring, men Lucas er frisk.

Så måtte far igang igen... stadig med glatte flade sko og det er ikke en god combi i dette tilfælde.

Vindspil

Som en del af arbejdet med fænomenet vind, har vi (mest mig) været igang med et vindspil. Jeg havde ikke alle materialer til at lave det vindspil jeg ville lave, så i forsøget på at lave et andet, så blev der desværre også skruet op for sværhedsgraden.

torsdag den 16. oktober 2014

Vindtema

Vindtema

Når man nu snakker om vind og har lavet vindfanger og vindmøller, så kan man næsten ikke komme udenom nedenstående klassiske sang om blæsten. Den har jeg også sunget med den mindste af drengene, på 2 år, igår og idag. Han elsker at synge og synger bestemt også bedre end sin gamle far. Vil skåne jer for en videooptagelse med min skønsang. Da jeg sang for Magnus, som ikke kender sangen/teksten, så sad han og pustede til den vindmølle som Lucas havde lavet tidligere, dette for at binde teksten og ordene sammen med noget hands on, noget håndgribeligt for ham. Da mormor så kom på besøg om aftenen, så skulle magnus fortælle om sangen og vindmøllen og han fægtede derfor med vindmøllen og sagde "synge blæst, synge blæst"

Blæsten kan man ikke få at se.    

Blæsten kan man ikke få at se.
Det` der ikke no´d at gøre ve´.
Men når møllen rigtig svinger
rundt med sine store vinger,
så´ det let at gætte at det blæser.

Blæsten kan man ikke få at se.
Det´ der ikke no´d at gøre ve´.
Men når støv og visne blade
flyver rundt på vej og gade.
så´ det let at gætte at det blæser

Blæsten kan man ikke få at se.
Det´ der ikke no´d at gøre ve´.
Men når luften rigtig suser
og når alle træer bruser,

så´ det let at gætte at det blæser.

Øreringe og ørestikker

Øreringe og ørestikker

Efter at have lavet mange store ting og mange perleting der henvendte sig meget til henholdvis vores ældste søn Lucas og drengene i sfo'en, så var det måske godt at lave noget der var interessant for pigerne, især for at perleaktiviteterne kan bruges til begge køn.

Der er med Hama mini perlerne utroligt gode muligheder for at lave små øreringe, som både er flotte og detaljeret. Derudover skal der kun bruges splitringe, og henholdsvis bøjler og ørestikkere. Det kræver dog at man har både Hama miniperler og perlepladder til rådighed. Desuden kræver det en god fin motorik at arbejde med disse små perler og processen med at lave dem til øreringe. 

Lille flettet julehjerte.

Isdessert.

Kemisk reaktion.

Inspiration fra sfo'en i form at et plus plus mønster.

 Et spøgelse.

En ugle.

Kattehoved ørestikker. 

Muffins ørestikker.

Svampe ørestikker.