mandag den 20. oktober 2014

Vindretningsmåler

Hvilken vej blæser det?

Dem der har været spejder kender sikkert til at sutte på en finger og holde den oppe i luften og den side af fingeren der bliver kold, er den vej det blæser. Vi har prøvet at lave en vindretningsmåler, med nogle trærester og andet godt vi kunne finde derhjemme.

Først lavede vi et fundament, med nogle brædder og en klods.

Så bankede vi et søm i klodsen.

Så blev der boret et hul i en korkprop og efterfølgende blev der sat en tusch prop ned i hullet.  

Til sidst bleb der limet en fjer ovenpå korkproppen, som blev placeret ovenpå sømmet. Så når vinden blæser på fjeren, så vil fjeren pege mod vindretningen.

søndag den 19. oktober 2014

Græskarhoveder

Græskarhoveder af græskar fra egen køkkenhave.
Oktober = Halloween og græskarhoveder og i år er nogle af dem sørme lavet at de græskar jeg såede i køkkenhave tidligere på året.

Hjemmedyrkede græskar (der er ydeligere 2 ude i køkkenhaven).

Dyyyyyb koncentration...

Det går nu noget hurtigere med disse små græskarhoveder, i forhold til de traditionelle store græskar.

Resultatet af en lille times arbejde.

Min bedre halvdel, fik den idé at bruge de øvre græskar som kroppe til disse græskar snemænd. Smart fundet på. 

Nu er tanken så at lave maven på det ene græskar, så man kan se hvad det har fået at spise... Hvis jeg får tid altså...

lørdag den 18. oktober 2014

Naturen når den er bedst

Naturen når den er bedst

Ja selvom man er i skoven med det formål at få rørt sig lidt, så bliver man alligevel positivt overrasket over mulighederne i naturen.

Som i forlængelse af mit tidligere indlæg om skovens som træningsfacilitet, så var det bedste dog opdagelsen af dette. Videoen er ikke af bedste kvalitet, men håber at man kan se, hvad vi fik øje på.

Jeg ville samle noget der lignede affald op, da det såkaldte affald stak af. Lidt paf, måtte jeg lige sunde mig og finde kameraet frem og tage disse billeder af snogen (Natrix natrix), kendetegnet ved at være sort og med de to gule pletter i nakken. 

Den var ærligt talt ikke lige så begejstret for at se os, som vi var over at se den. Vi tog nogle billeder og ville så lade den være i fred. Eller retter sagt, jeg ville lade den være i fred, Lucas som hurtigt identificerede den som værende en snog, ville prøve at fange den, men nåede kun at røre halen. 

Men flot var den og der en vis ellegance over den måde den bevæger sig henover skovbunden på. Men stort øjeblik for ikke kun faderen, men også drengene.

fredag den 17. oktober 2014

Fedtkogler

Fedtkogler

Vi går den kolde tid i møde, hvor især havens fugle fortjener en kærlig tanke. Så derfor har Lucas og jeg samlet grankogler og vil tilsætte lidt fedt og frø, så fuglene kommer godt gennem vinteren.

Ingredienserne til til fedtkoglerne

Der monteres ståltråd på koglerne, så de kan hænge i træerne. 

Valgte at tilsætte ekstra hakkede fedtholdige nødder til vildtfulgeblandingen.

Palminen smeltet og tilsat frø, dette gøre udenfor, så det størkner hurtigere.

Færdige fedtkogler.

Min lille hjælper, som allerede er klar til næste projekt. Græskarhoveder fra egen køkkenhave.

Skovens muligheder

Skoven som træningsfacilitet

En tur i skoven er mere end skønne naturoplevelser og frisk luft, man kan også bruge det som træning og lidt motion.


Der skal lige varmes op med en lille løbetur.


Med flade glatte sko og bukser som jeg var ved at tabe, så måtte jeg også igang. 

Stående armbøjninger er også hårde...

Den glatte skovbund er en udfordring, men Lucas er frisk.

Så måtte far igang igen... stadig med glatte flade sko og det er ikke en god combi i dette tilfælde.

Vindspil

Som en del af arbejdet med fænomenet vind, har vi (mest mig) været igang med et vindspil. Jeg havde ikke alle materialer til at lave det vindspil jeg ville lave, så i forsøget på at lave et andet, så blev der desværre også skruet op for sværhedsgraden.

torsdag den 16. oktober 2014

Vindtema

Vindtema

Når man nu snakker om vind og har lavet vindfanger og vindmøller, så kan man næsten ikke komme udenom nedenstående klassiske sang om blæsten. Den har jeg også sunget med den mindste af drengene, på 2 år, igår og idag. Han elsker at synge og synger bestemt også bedre end sin gamle far. Vil skåne jer for en videooptagelse med min skønsang. Da jeg sang for Magnus, som ikke kender sangen/teksten, så sad han og pustede til den vindmølle som Lucas havde lavet tidligere, dette for at binde teksten og ordene sammen med noget hands on, noget håndgribeligt for ham. Da mormor så kom på besøg om aftenen, så skulle magnus fortælle om sangen og vindmøllen og han fægtede derfor med vindmøllen og sagde "synge blæst, synge blæst"

Blæsten kan man ikke få at se.    

Blæsten kan man ikke få at se.
Det` der ikke no´d at gøre ve´.
Men når møllen rigtig svinger
rundt med sine store vinger,
så´ det let at gætte at det blæser.

Blæsten kan man ikke få at se.
Det´ der ikke no´d at gøre ve´.
Men når støv og visne blade
flyver rundt på vej og gade.
så´ det let at gætte at det blæser

Blæsten kan man ikke få at se.
Det´ der ikke no´d at gøre ve´.
Men når luften rigtig suser
og når alle træer bruser,

så´ det let at gætte at det blæser.

Øreringe og ørestikker

Øreringe og ørestikker

Efter at have lavet mange store ting og mange perleting der henvendte sig meget til henholdvis vores ældste søn Lucas og drengene i sfo'en, så var det måske godt at lave noget der var interessant for pigerne, især for at perleaktiviteterne kan bruges til begge køn.

Der er med Hama mini perlerne utroligt gode muligheder for at lave små øreringe, som både er flotte og detaljeret. Derudover skal der kun bruges splitringe, og henholdsvis bøjler og ørestikkere. Det kræver dog at man har både Hama miniperler og perlepladder til rådighed. Desuden kræver det en god fin motorik at arbejde med disse små perler og processen med at lave dem til øreringe. 

Lille flettet julehjerte.

Isdessert.

Kemisk reaktion.

Inspiration fra sfo'en i form at et plus plus mønster.

 Et spøgelse.

En ugle.

Kattehoved ørestikker. 

Muffins ørestikker.

Svampe ørestikker.

onsdag den 15. oktober 2014

Lysestager

Lysestager

Med mine erfaringer fra den bådformede blyantholder, så ville jeg prøve at lave nogle lysestager.


Jeg fyldte en kaffekop med perler, smeltede dem i ovnen, trykkede perlerne lidt sammen, tilbage i ovnen, ud af ovnen og trykke perlemassen lidt sammen, dette gentog jeg et par gange. Da jeg så skulle bore huller til kronelysene, så opdagede jeg at de fleste perler i midten af formen, ikke var smeltet og de kunne derfor hældes ud og genbruges.  

Jeg modificerede så smelteprocessen lidt og fik en mere massiv lysestage, her blev der igen boret huller så der kunne komme lys i.

Ligeledes lavede jeg nogle, hvor der blev lavet nogle større huller, så det passede til fyrfadslys.

I processen med at bore i disse massive lysestager med mere, så fik jeg lidt uventet skabt et biprodukt, i form af plastik/perle savsmuld. Dette er meget dekorativt og nærmest helt guirlande agtigt. Det var sjovt og noget uventet at stå med dette biprodukt. 

"Båd" blyantholder

Bådformet blyantholder

Jeg kunne godt tænke mig at udfordre arbejdet med at perle smelte processen lidt, ved at lave massive genstande af de smeltede perler.

Her har jeg prøvet, efter samme smelte princip, at smelte perlerne i et tyndt lag af gangen, resultatet blev denne, næsten massive bådformede figur.

To pinde/stokke blev sømmet sammen til en mast og der blev boret huller til blyanter. Det viste sig at formen ikke var helt massiv og der lå nogle luft/perlelommer med ikke smeltede perler indimellem. Dette bevirkede så at blyanterne ikke stod helt stabilt, dette løste jeg ved at udstoppe hullerne med modellervoks og lave blyant afstøbninger for at sikre stabiliteten.

Det endelige resultat, dog uden blyanter, da modellervoksen ikke var størknet nok endnu.

Skåle og fade

Skåle og fade

Jeg har også i mig søgen efter inspiration, fundet nogle fine eksempler på perleskåle og perlefade, så det måtte jeg selvfølgelig også prøve.

Det er meget simpelt at lave, man skal bruge en form, en glasskål som kan tåle at komme i ovnen. Formen pensles med madolie og der lægges perler i. Dette kan gøres på to måder, den svære, som er ved at lægge alle perler ens, dvs. med f.eks. perlehullerne ud mod formen, hvilket tager længere tid, men til gengæld, hvis det lykkedes ordenligt, så kan man få en "vandtæt" skål. Den lette løsning er at hælde perlerne tilfældigt ned i formen, herefter trykke der på perlerne i bunden, så man får en bund med et lag perler. Dette gentages så indtil at der er presset, tilpas mange perler op af siderne, så de også er dækket af perler. Så skal de i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min., men det er vigtigt at holde øje med dem, da det lige pludselig går stærkt med smeltningen. Efter afkøling, evt. under rindende koldt vand, så kan skålene tages ud af formen. 

Skåle i forskellige former og tykkelse.

Jeg har oså prøvet at eksperimentere med at lave fade og skåle i andre former. Genstanden nederst i venstre hjørne er noget til en blyantholder, vises i en af de kommende indlæg.

Vindmølle

Vindmøller

Vindmøller er noget de fleste kan forholde sig til. For børns vedkommende, så er de små håndholdte vindmøller både sjove for børn og samtidig en let måde at synliggøre vinden.

Et kvadratisk stykke pap klippes fra hvert hjørne og indtil to cm fra midten.

Koncentration!

Sømmet hamres igennem metal skive, pap, metal skive, 3 midi perler og ned i pinden.


Lucas med det endelige resultat, som virkede bedre end min prototype.

Jeg valgte, modsætning til ovenstående vejledning, at ligge en metal afstands skive på hver sin side af pap vindmøllen, efterfulgt af et par Hama midi perler på bagsiden af vindmøllen, inden sømmet blev banket i pinden. Dette gjorde den mere stabil og den snurede bedre rund. Jeg havde desuden ikke held med at bruge runde perler som afstands stykker, da jeg syntes at det gjorde vindmøllen for ustabil.

Vindfanger

Vindfanger

I arbejdet med naturfænomenet vind, så har Lucas og jeg arbejdet på en vindfanger.

Så er vi ved at være klar til at lave en vindfanger. (Lucas er ikke sur, han ser bare fjernsyn imens far tager et billede)

De 2 bræder er blevet "hæftet" sammen og nu er turen kommet til de plastik bægre der skal fange vinden. Egentligt skulle der kun bruges 4 plastik bægre, men Lucas mente at 8 bægre ville fange dobbelt så meget luft som 4 bægre... Det er da logisk... 

Så er vindfangeren monteret på en lægte og nu skal den så monteres ude på brændeskuret, så må vi jo se om den virker. (opdatering følger...)